Another one for the road...

Ibland verkar allt ganska meningslöst. Allt är ju också meningslöst, så inte blir man lurad heller. Det som är intressant med detta är hur olika människor påverkas av insikten att allt de gör är meningslöst (de flesta människor gör ju det förr eller senare). Vissa människor accepterar det bara. De inser att även om deras liv är meningslösa i objektiv mening kan det ju fortfarande vara meningsfullt för en själv genom att man har kul. Andra människor verkar få för sig att det finns en mening att hitta någonstans och att andra människor har hittat denna mening. De själva däremot har inte hittat någonting alls, de känner sig därmed ännu mer meningslösa i jämförelse med alla andra människor som har hittat något meningsfullt att göra och går runt och deppar.

Vad är det då som är intressant med detta? Jo, det intressanta är att människor som strävar efter mening i allmänhet hamnar i en situation där de känner sig meningslösa. Undrar om det övergripande mönstret här går igen i annat....?

Om man inte tänker allt för mycket på pengar utan bara lever så bra som möjligt med de pengar man har, känner man sig då fattig? Om man däremot lever för att få ett välbetalt jobb och för att kunna konsumera med pengarna man får från sitt välbetalda jobb. Kommer det inte ändå (för de allra flesta) att finnas en hel hög saker man skulle vilja köpa, men som man inte har råd med? Kommer det inte ändå att finnas en hel massa människor som är rikare än en själv? Om man oroar sig för pengar, kommer man då inte vara olycklig för allt man inte kan konsumera och att man inte är lika rik som vissa andra? Det tror jag.

Mönstret går ju igen lite överallt. Slutsatsen blir ju den gamla truismen att asketismens lycka är den enda sanna lyckan. Undrar om man kan vara en bekväm asket? En som bor i en normal lägenhet etcetera, men som samtidigt inte har några större ambitioner rörande någonting. Jag tänker försöka.

För övrigt har jag några påpekanden att göra såhär i slutet av inlägget, jag gör dem i punktform:
- Sven Otto Littorin kan dra åt helvete
- Iraniern som sitter och skrattar åt USA och USAs ekonomiska allierade är tuff
- Allt jävla tjat om hur bra Euron varit för Europa, nu under finanskrisen, känns lite som... eeh opportunism?
- För övrigt ska inte en marknadsekonomi vara självreglerande till helhetens bästa? Varför kraschar skiten vart tionde år?
- Folket vill tydligen förbjuda försäljning av sex (dvs sätta horor såväl som torskar i fängelse), i mina ögon har folket redan förverkat sin rätt till en åsikt.
- Kungens åsikter om vargar och huruvida man ska få döda dem, är värda ungefär lika mycket som en tandprotes baserad på Bert Karlssons garnityr skulle sälja för.
- Hårfärg bör bli dyrare, skulle kanske avvärja några av de infall av galenskap som uppenbarligen drabbar vissa människor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0